Rumah > Berita & pengetahuan > Kandungan

Ciri-ciri lain Pi (Polyimide)

Sep 15, 2014

Ketumpatan PI 1.28-1.48g/cm3, dengan meningkatkan tahap imidization, ketumpatan akan meningkat; Bilakah Kumpulan sampingan yang mengandungi dalam rantaian utama, ketumpatan akan menjadi lebih kecil. PI mempunyai kekuatan tegangan, lenturan, mampatan tinggi, sifat-sifat yang dimiliki oleh peringkat pertengahan dan tinggi, modulus tinggi, terutamanya pada tinggi modulus tinggi ialah satu ciri menonjol sifat-sifat mekanikal mekanikal.

PI pelekat tahan Rayapan telah kestabilan dimensi yang baik, yang amat menonjol.

Paling menonjol prestasi PI adalah rintangan haba yang tinggi, mempunyai suhu penguraian kaca peralihan suhu, haba prestasi tinggi, dan suhu tinggi yang berterusan. Berterusan bekerja suhu adalah 250 ℃.

PI sifat penebat elektrik yang baik, dalam pelbagai suhu dipole kerugian adalah sangat kecil. Ia mempunyai ketahanan corona paling cemerlang, atau Adakah ia disebabkan oleh dua jenis tindak balas kimia untuk menjana Corona: pengoksidaan penguraian atom oksigen aktif; pengoksidaan reaksi ozon, hydroxides adalah sangat tahan. PI milik bahan dielectric pertengahan.

PI mempunyai kestabilan yang baik untuk minyak, pelarut organik, asid cair, tetapi tidak tahan kuat pengoksidaan dengan pekat asid sulfurik dan asid nitrik mencelah, juga tidak alkali tahan jenis dan wap stim panas-lampau. Oksidatif kemusnahan berlaku dalam peranan oksida yang kuat. Alkali dan kesan wap air akan membuat cincin imide PI membuka dan berlaku patah tulang belakang, penurunan prestasi terhasil.

Disebabkan oleh sebilangan besar daripada rantaian molekul aromatik PI struktur Lingkaran yang menyerap sinaran keupayaan adalah sangat kuat, rintangan radiasi yang sangat baik, dengan itu ia boleh berdiri neutron dengan elektron, sinar 7, radiasi ultraviolet, persekitaran radiasi, penurunan prestasi adalah sangat terhad.