Rumah > Berita & pengetahuan > Kandungan

Polyimide dan aplikasi Polyimide

Sep 15, 2014

Kerana polyimide prestasi dan ciri-ciri kimia sintetik, dalam banyak polimer, ia adalah sukar untuk mencari seperti polyimide dengan itu pelbagai permohonan, tetapi juga dalam setiap aspek menunjukkan prestasi yang amat cemerlang.

1, filem: merupakan salah satu daripada polyimide komersil terawal, digunakan untuk bungkusan slot bahan penebat motor dan kabel. Produk utama adalah DuPont Kapton, siri Ube Upilex dan Kaneka Apical. Polyimide filem dan telus kerana plat bateri solar yang lembut.

Cat 2: sebagai penebat cat untuk Kawat elektromagnet, atau sebagai suatu lapisan tahan suhu yang tinggi.

3: lanjutan bahan komposit bagi komponen aeroangkasa, pesawat udara dan roket. Merupakan salah satu bahan-bahan struktur Tempahan suhu tinggi. Bagi contoh "keranjang" supersonik USA merancang kelajuan rekabentuk adalah 2.4M, penerbangan apabila suhu permukaan 177 ℃, kehidupan Perkhidmatan diperlukan FAT 60000, menurut laporan telah mengenalpasti struktur bahan 50% adalah damar polyimide termoplastik matriks karbon fiber reinforced rencam, pesawat setiap jumlah kira-kira 30 t.

4. serat: modulus elastik selepas karbon fiber seperti penapis bahan, tinggi suhu sederhana dan bahan-bahan radioaktif dan peluru, fabrik kalis.

5. buih: digunakan untuk bahan penebat tahan suhu yang tinggi.

6. Kejuruteraan plastik: thermosetting dengan termoplastik, membentuk termoplastik boleh juga boleh digunakan dalam membentuk suntikan atau pemindahan mencetak. Sebahagian besarnya digunakan untuk pelinciran diri, perlabelan, bahan-bahan penebat dan struktur. Dan telah digunakan dalam motor besar, Mesin tekstil, Mesin pembungkusan, Fotokopi, gear galas dan melindungi bingkai dan sebagainya...

7. pelekat: digunakan sebagai pelekat struktur suhu tinggi. Guangcheng polyimide pelekat sebagai komponen elektronik dengan pengeluaran sealant penebat tinggi.

8 pemisahan membran: untuk pelbagai pemisahan gas seperti hidrogen / nitrogen, nitrogen / oksigen, karbon / nitrogen atau metana dan lain-lain hidrokarbon, mengeluarkan lembapan daripada udara gas mentah dan alkohol. Juga boleh digunakan sebagai membran pervaporation dan ultrafiltration membran. Kerana polyimide di Panaskan tentangan dan rintangan pelarut organik, dengan kepentingan khas untuk pemisahan gas organik dan cecair.

9.Photoresist:A photoresist negatif dan positif menolak ketidakadilan sebegini, resolusi boleh sampai ke sub micron. Dengan pigmen atau dye untuk filem penapis warna, sangat boleh memudahkan prosedur pemprosesan.

10. permohonan dalam peranti Mikroelektronik: digunakan sebagai penebat lapisan dengan lapisan dielectric, kerana lapisan penampan boleh mengurangkan tekanan, meningkatkan kadar produk siap. Sebagai lapisan pelindung boleh mengurangkan pengaruh persekitaran di peranti, tetapi juga mempunyai kesan shielding satu zarah, pengurangan atau penghapusan peranti lembut ralat (ralat lembut).

11. hablur cecair dipaparkan orientasi ejen: orientasi TN-LCD, SHN-LCD polyimide TFT-CD dan masa depan paparan ejen bahan-bahan hablur cecair ferroelectric memainkan peranan penting.

12. Electro bahan optik: digunakan sebagai hala pasif atau aktif bahan-bahan bagi bahan-bahan pensuisan optik, polyimide mengandungi fluorine dalam julat panjang gelombang yang berkuat komunikasi adalah telus, polyimide sebagai substrat chromophore dapat meningkatkan kestabilan bahan.

13. industri elektrik dan elektronik: untuk papan litar bercetak, bahan-bahan penebat, kabel tahan haba, terminal pendawaian, soket dan sebagainya...