Rumah > Berita & pengetahuan > Kandungan

Polyimide bahan

Feb 02, 2016

Bahan-bahan Polyimide adalah ringan, fleksibel, tahan haba dan bahan kimia. Oleh itu, ianya digunakan di dalam industri elektronik untuk kabel fleksibel, sebagai sebuah filem penebat wayar magnet dan tiub perubatan. Sebagai contoh, komputer riba, kabel yang menyambungkan papan utama logik ke paparan (yang mesti flex setiap kali laptop dibuka atau ditutup) adalah sering polyimide yang asas dengan konduktor kuprum.

Industri semikonduktor menggunakan polyimide sebagai pelekat suhu tinggi; Ia juga digunakan sebagai penahan tekanan mekanikal. Polyimide sesetengah boleh digunakan seperti yang photoresist; "positif" dan "negatif" jenis polyimide photoresist seperti wujud dalam pasaran.

Tambahan penggunaan polyimide resin adalah sebagai lapisan[4] untuk penebat dan passivation dalam pembuatan semikonduktor digital dan cip MEMS. Lapisan polyimide mempunyai elongation mekanikal yang baik dan kekuatan tegangan pecah, yang juga membantu lekatan antara lapisan polyimide atau antara lapisan polyimide dan dimasukkan lapisan logam. Minimum interaksi antara Emas filem dan filem polyimide, ditambah pula dengan kestabilan suhu tinggi filem polyimide, menghasilkan satu sistem yang menyediakan penebat yang boleh dipercayai apabila tertakluk kepada pelbagai jenis tekanan alam sekitar. [Polyimide serbuk boleh digunakan untuk menghasilkan bahagian-bahagian dan bentuk dengan berikut teknologi (membentuk mampatan panas, terus membentukdanmendesak isostatic). Kerana mereka kestabilan mekanikal yang tinggi walaupun pada suhu tinggi ianya digunakan sebagai bushings, galas, soket atau bahagian yang membina dalam menuntut aplikasi. Untuk memperbaiki sifat-sifat tribological sebatian dengan pelincir pepejal seperti sulfida grafit, PTFE atau molibdenum yang kaya adalah biasa.

Di loji janakuasa berasaskan arang batu, sisa loji atau loji-loji simen, polyimide gentian digunakan untuk menapis gas panas. Dalam permohonan ini, jarum polyimide merasakan memisahkan debu dan jisim partikulat dari gas ekzos.

Pelbagai lapisan penebat yang digunakan pada kapal angkasa biasanya dibuat polyimide disalut dengan lapisan nipis aluminium. Bahan seperti emas yang sering dilihat di luar kapal angkasa lepas adalah sebenarnya satu polyimide aluminized, dengan satu lapisan aluminium yang dihadapi dalam. Polyimide coklat kekuningan memberikan permukaan dengan warna seperti emas.