Rumah > Berita & pengetahuan > Kandungan

Sifat-sifat Polyimide filem

Sep 15, 2014

1. penuh aromatik polyimide oleh analisis thermogravimetric, suhu awal penguraian adalah secara amnya di ℃ 500 itu. Antara dua hingga dua benzene anhydride dan diphenyl amine sintesis polyimide, penguraian haba suhu mencecah 600 ℃, adalah salah satu spesis tertinggi sehingga kestabilan haba polimer.

2. polyimide bukanlah tahan suhu rendah yang melampau, seperti di - 269 ℃ di embrittlement helium cecair.

3. polyimide dengan sifat-sifat mekanikal yang sangat baik, kekuatan tegangan pecah tidak ditambak plastik di atas 100Mpa, filem nipis polyimide (Kapton) adalah lebih daripada 170Mpa, dan biphenyl polyimide (Upilex S) untuk 400Mpa. Seperti Kejuruteraan modulus elastik, plastik adalah 3 4Gpa, gentian boleh sampai ke 200Gpa, mengikut pengiraan teori, Semua dua benzene anhydride dan benzene dua amine sintesis gentian boleh sampai ke 500Gpa, kedua hanya kepada karbon fiber.

4. beberapa Varieti polyimides tidak larut dalam pelarut organik, asid cair kestabilan, kepelbagaian umum sedikit tentangan terhadap herba, ini seolah-olah kelemahan prestasi membuat polyimide yang mempunyai banyak ciri-ciri yang berbeza daripada polimer berprestasi tinggi lain, yang boleh digunakan oleh hydrolisis beralkali daripada anhydride dikitar dua dan dua Amina, seperti filem Kapton, pemulihan kadar sehingga 80% - 90%. Mengubah struktur juga boleh agak hydrolisis tahan kelainan, seperti berdiri sehingga ke 120 ℃, 500 jam air.

5. pekali pengembangan haba 2 * 10-5 3 * 10-5 ℃, Guangcheng termoplastik polyimide 3 * 10-5 ℃, biphenyl taip sehingga untuk ℃ 10-6, spesies individu boleh mencapai ℃ 10-7.

6. polyimide dengan rintangan tinggi sinaran, filem di 5 × 109 rad kadar pengekalan kekuatan sinaran elektron cepat adalah 90%.

7. polyimide mempunyai sifat dielectric yang bagus, introducing fluorine dielectric constant adalah kira-kira 3.4, atau udara, saiz nanometer yang berselerak di dalam polyimide, terus-menerus dielectric boleh dikurangkan kepada kira-kira 2.5. Dielectric kehilangan 10-3, kekuatan dielectric 100 300KV/mm, Guangcheng polyimide termoplastik 300KV/mm, jumlah rintangan 1017 Ω /cm. Sifat ini masih boleh dikekalkan pada tahap yang tinggi dalam julat suhu yang luas dan julat frekuensi.

8. polyimide adalah diri quenching polimer, kadar rendah asap.

9. polyimide dalam vakum yang tinggi outgassing jarang.

10. polyimide adalah tidak toksik, boleh digunakan untuk pembuatan pinggan mangkuk dan peralatan perubatan, dan boleh menahan beribu-ribu kali pembasmian kuman. Terdapat beberapa polyimide mempunyai keserasian biologi yang baik, sebagai contoh, dalam ujian keserasian darah untuk aktiviti bebas hemolytic, sitotoksik dalam vitro eksperimen bagi bukan toksik.