Rumah > Berita & pengetahuan > Kandungan

Sifat-sifat Polyimide filem

Sep 15, 2014

Pertama, prestasi yang baik suhu

1. penguraian suhu darjah amnya pada 500 ℃. Antara dua hingga dua benzene anhydride dan diphenyl amine sintesis polyimide, penguraian haba suhu mencecah 600 ℃, setakat salah satu daripada kestabilan haba tinggi polimer dalam kelainan. Thermosetting boleh menggunakan stabil pada 360 ℃, termoplastik boleh digunakan untuk jangka masa yang panjang pada 230 ℃.

2. semasa tahan sifat-sifat baik yang sangat rendah, jika masih belum dalam cecair nitrogen - 269 darjah C dalam patah rapuh.

3. pekali pengembangan terma adalah sangat rendah, hanya 2 X 10-5-3 X10-5 / ℃, jenis biphenyl adalah 10 - 6 / ℃, spesies individu boleh mencapai 10 - 7 / C.

Kedua, sifat-sifat mekanikal yang sangat baik

1. polyimide mempunyai sifat-sifat mekanikal yang baik. Kekuatan tegangan polyimide plastik dipenuhi akan 100MPa di atas, sebagai Kejuruteraan plastik, modulus elastik yang biasanya 3-4GPa. Kekuatan, modulus gentian bertetulang PI plastik boleh dipertingkatkan lagi

2. polyimide mempunyai rintangan Haus cemerlang, prestasi pelinciran diri. Perubahan sifat-sifat mekanik dengan suhu naik adalah Rayapan kecil, tinggi suhu, kelajuan Rayapan bahkan daripada aluminium ini juga adalah kecil. Adakah bahagian penghantaran mekanikal.

3. polyimide haba penuaan prestasi baik, dengan ℃ 200, 1500h penuaan rawatan, kekuatan tegangan pecah diukur menurun sedikit bahan pada suhu bilik.

4. dalam rintangan sinaran, seperti filem polyimide di 5 × 109 rad dos sinaran, kekuatan kekal pada 86%, polyimide fiber 1 * 109 rad dos sinaran, kadar penyimpanan yang kukuh lebih daripada 90%. Boleh digunakan di dalam industri nuklear.

Ketiga, mempunyai sifat-sifat dielectric yang baik dan sifat-sifat elektrik

Polyimide Dielectric constant sebagai 3.4, memperkenalkan fluorine atau udara tersebar dalam saiz nano polyimide, dielectric constant boleh dikurangkan kepada kira-kira 2.5. Dielectric kehilangan kekuatan dielectric 10-3, 100-300kV / mm, jumlah rintangan adalah 10 ^ 17 ohm/cm. Sifat ini masih boleh mengekalkan lebih tinggi dalam suhu yang luas pelbagai dan kekerapan pelbagai tahap.

Prestasi tahan Corona, sifat-sifat penebat elektrik yang baik

Forth, sifat-sifat kimia yang stabil

Polyimide mempunyai rintangan minyak yang cemerlang dan rintangan pelarut organik, tentangan terhadap herba oleh asid sulfurik, kestabilan air, 500h berdiri sehingga 120 ℃.Not tahan untuk pekat asid sulfurik, asid nitrik pekat, bebas alkali penyelesaian dan stim suhu yang tinggi.

Kelima, kalis api harta

Polyimide polimer diri quenching, kadar Merokok adalah rendah, vakum tinggi outgassing jarang; kestabilan dalam sinaran, tidak menentu, vakum yang tinggi dan suhu tinggi kira sedikit; kalis api Gred: V0; LOI > 45

Keenam, bukan Polyimide toksik

Boleh digunakan untuk pembuatan pinggan mangkuk dan peralatan perubatan, dan boleh menahan pensterilan beribu kali, polyimide sesetengah mempunyai biocompatibility yang baik. Sebagai contoh, dalam ujian keserasian darah untuk aktiviti bebas hemolytic, sitotoksik dalam vitro eksperimen bagi bukan toksik.  teks-Inden: 0; mso-senarai: l0 level1 lfo1'> 10. Polyimide adalah tidak toksik, boleh digunakan untuk pembuatan pinggan mangkuk dan peralatan perubatan, dan boleh menahan beribu-ribu kali pembasmian kuman. Terdapat beberapa polyimide mempunyai keserasian biologi yang baik, sebagai contoh, dalam ujian keserasian darah untuk aktiviti bebas hemolytic, sitotoksik dalam vitro eksperimen bagi bukan toksik.